Gepubliceerd op: do, mei 8th, 2014

Terugkijken en dan voorwaarts!

Na de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië tussen 1945 en 1949 maakte het westelijk deel van Nieuw-Guinea tot 1962 als Nederlands-Nieuw-Guinea deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en was het het laatste restant van de Nederlandse koloniën in deze regio.

1962: De tekst spreekt voor zich.....

1962: De tekst spreekt voor zich…..

Tijdens de regeerperiode van de Amerikaanse president John F. Kennedy (1961-1963) intensiveerde Indonesië zijn campagne om Nieuw-Guinea in te lijven. De Verenigde Staten en de Verenigde Naties oefenden toenemende druk uit op Nederland om hieraan toe te geven. Als antwoord op de activiteit van gewapende Indonesische infiltranten en de dreiging van een Indonesische invasie stuurde Nederland in 1962 bijna 10.000 militairen naar Nederlands-Nieuw-Guinea.

Uiteindelijk werd de kwestie door diplomatiek overleg ‘opgelost’. De Amerikaanse diplomaat Ellsworth Bunker ontwierp een vredesakkoord, dat op 15 augustus 1962 in New York werd ondertekend door Nederland, Indonesië en de Verenigde Naties. Sindsdien gelden de Papoea’s als een ontheemd volk zonder zelfbeschikkingsrecht. Een schande die zo snel mogelijk dient te worden uitgewist.

Leave a comment | Uw commentaar

Terugkijken en dan voorwaarts!